- Fernisering
Leave a comment

Moderne Kvinder. Modtagelighed Intuition og Mod

Lørdag den 15. august 2015 kl. 16.00 – 18.00

Kunsten i årene omkring 1900 afspejler en verden i stor forandring. Kvindelige kunstnere – præget af fortidens tænkning – indtager kunstscenen, men der skal gå en del år, inden samtidige strømninger fra især Frankrig og Italien, hvor impressionismen, kubismen og modernismen træder frem i deres værker.

Udstillingen omfatter værker af både markante – og af knap så kendte kvindelige kunstnere fra perioden 1880 – 1945. Det er med hjælp fra mange private kunstsamlere og billedkunstner Pylle Søndergård, at vi har fået denne ambitiøse udstilling på plads.

I begyndelsen af det 20. århundrede var motivvalget oftest de nære ting, som blev gengivet med stor indlevelsesevne og malerisk dygtighed både inden for motiv, lys og farver.

Kunstnere som Ebba Carstensen, Astrid Holm og Juliana Sveinsdóttir var berejste, og de havde alle uddannet sig på kunstskoler i Italien og Frankrig. De repræsenterede denne strømning i fin stil. Alle tre havde sommerbolig i Horneby, og de sås ofte cyklende rundt i området, hvor de malede landskaber, interiører og portrætter. Flere af deres værker kan ses på udstillingen, ligesom værker af fastboende kunstner Annette Houth, som også var en del af denne gruppe af kvindelige kunstnere i Horneby.

Senere bevæger kunstnerne sig ind på nye områder i modernismens narrativ. En udvikling der især er tydelig i de udstillede værker af Else Alfelt og Else Fischer Hansen. Kunstnere som Anna Klindt Sørensen og Anna Marie Lütken er også vigtige repræsentanter for perioden, og der udstilles ligeledes værker af dem.

Efter kvinderne fik valgret i 1915, tager de kvindelige kunstnere kampen op og organiserer sig i Kvindelige Kunstners Samfund i 1916 for herigennem at arbejde mod den skævvridning, der var mellem kønnenes muligheder for et liv som kunstnere. Blandt disse foregangskvinder har vi værker af Emilie Mundt, Elisabeth Neckelmann og Elisabeth Wandel.

Udstillingen kan ses til og med den 13. september.

Se åbningstider her  på siden.

På gensyn

Pylle Søndergård                Susanne Risom
Kurator                                 Gallerist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.