- Fernisering, Arthur Köpcke (1928-1977)
Leave a comment

Kulturnatten den 21. september 2018 kl. 17 – 21.00

“ CONTINUE”
Arthur Köpcke

Galleriet Hornbæk giver med denne helt enestående og fantastisk spændende udstilling mulighed for en stor oplevelse og et sjældent indblik i en international avangardekunstners verden.

Den dansk-tyske billedkunstner Arthur Köpcke (1928 -77), fadderen til avangardekunsten i Danmark, havde et langt venskab med en nu afdød københavnsk kunstsamler, og det er dennes samling af Köpckes værker, der udstilles og sælges i galleriet – værker som har været udstillet og skrevet om verden over.

Arthur (Addi) Köpcke bosatte sig i Danmark i 1958 med sin danske kone Åse (Tut) Larsen, og sammen åbnede de det legendariske “Galerie Køpcke” i København, som de drev i årene 1958-1963. Galleriet blev mødestedet for den internationale avangarde, og det var herigennem, at denne nyskabende og udfordrende bevægelse blev introduceret til den danske kunstscene.

Citat fra Køpckes udstilling på Statens Museum for Kunst 1979:
“Den fædrelandsløse mand med den spinkle fysik og den endnu spinklere økonomi spandt sit net ud over hele Europa og fik hentet fremtrædende avangardistiske kunstnere til Danmark “, bl.a. Tinguely, Niki de Saint Phalle, Dieter Rot, Piero Manzoni og Emmett Williams havde deres gang i det lille galleri. Der blev skabt forbindelse til flere anerkendte danske kunstnere, hvor Gunnar Aagaard Andersen, Wilhelm Freddie, Preben Hornung, Albert Mertz  og Bamse Kragh-Jacobsen bør nævnes.

Köpcke kom til at stå som den mest internationalt orienterede skikkelse i sin samtid. Han var kontakt-søgende tværs over alle landegrænser. Hans radikale nytænkning og filosofi blev en central faktor i hans livsholdning. Livet blev kunst i sig selv og omvendt, hvilket førte ham ind i Fluxus, der opstod i Soho, New York i begyndelsen af 1960’erne, og som lynhurtigt bredte sig til Europa og Japan. Fluxus sprængte rammerne om kunstbegrebet – de ydre rammer for billedkunst, musik, ballet, teater, poesi, happenings, film o.a. blev flydende, og grænserne mellem kunstarterne blev ophævet. Kunsten var i evig bevægelse.

Legenden Köpcke  havde en historisk betydning for udviklingen i dansk kunst, men anerkendelsen kom først efter hans død. Den fulde forståelse for hans betydning erkendes i stadig stigende grad.

Udstillingen viser et bredt udsnit af Köpckes værker, som er dækkende for hans oeuvre, og som giver et fint indblik i hans ofte provokerende udtryk og komplicerede, kryptiske budskaber, hvor den dybere mening er at vække beskueren til aktivt at afkode værket. Der udstilles bla. Rebus-billeder, Trusse-billeder, Skakbilleder, Ugens Rapport billeder, Portrætter, Assemblager og “Working Pieces”. Værker af bl.a. Rauchenberg, Goldberg, Niki de Saint Phalleog Bamse Kragh-Jacobsen spiller fint op til Köpcke på galleriets vægge. Flere af disse spændende værker vil kunne købes på udstillingen.

På gensyn

Susanne Risom & Pylle Søndergård
Galleriet Hornbæk

             

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.